Τα Καμπιά τα συναντάμε πρώτη φορά σαν ονομασία το 1474 στην πρώτη τούρκικη απογραφή που έγινε μετά την κατάκτηση της Εύβοιας απο τους τούρκους.Η άλωση της Χαλκίδας απο τον Μωάμεθ έδωσε τέλος στην ενετική κατοχή.Οι Έλληνες κάτοικοι απλώς άλλαξαν δυνάστη,Η πρώτη απογραφή και καταγραφή είναι πολύ λεπτομερής.Αναφέρονται όλα τα ονόματα των επικεφαλής οικογενειαρχών καθώς και η φορολογία σε κάθε είδος αναλυτικά.
Οικογένειες 14
Συνολικό φόρος 1107
Φόρος ιδιοκτησίας 359
Σιτάρι 10himl 200
Κριθάρι10himl140
Βαμβάκι 50 lindre 100
Πρόβατα 200 67
Κρασί 250
Τα Καμπιά τα ξαναβρίσκουμε στην απογραφή του 1530 και του 1570.Εκει αναφέρεται Kambiya k., Agrıboz kz. με 62 κατοίκους.
Για την ακριβή θέση του χωριού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.Ήταν στο ίδιο σημείο που είναι και σήμερα; Ήταν η Σκαλίτσα; στη σημερινή θέση ήταν μόνο τα μαντριά τους για το καλοκαίρι;Στην απογραφή του 1470 αναφέρονται 200 πρόβατα που αναλογούν σε 12 οικογένειες.
Η επόμενη αναφορά σε σχέση με το χωριό είναι ο οικισμός Αγία Τρίτη και οι οικισμοί στο Σκουντέρι.Η αναφορά αυτή είναι μετά το 1750 όταν ο μαύρος θάνατος είχε χτυπήσει πολύ σκληρά την περιοχή.Λίγο μεταγενέστερα έχει διασωθεί η ιστορία κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας πως ο Μεταξάς άλλαξε το επίθετό του σε Σαράπης στον Πύργο στο Σκουντέρι.
Η απογραφή αναφέρει επίσης παραγωγή σιταριού,κριθαριού, βαμβακιού και κρασιού. Αυτό σημαίνει καμπίσιες εκτάσεις.Η παραγωγή του βαμβακιού σημαίνει επίσης ότι εκτός απο τα μάλινα ρούχα που έφτιαχναν απο το μαλί των προβάτων έφτιαχναν και βαμβακερά ρούχα.
Πως γινόταν η φορολογία
Στάρι κριθάρι κεχρί βρώμη
Φακές κουκιά ρεβύθια φασόλια
Οι μουσουλμάνοι πληρώνουν δεκάτη
οι χριστιανοι 2 κιλά στα 15
Για το σύσπορο βαμβάκι δίνουν 2 στα 15 Το βάρος μιάς μπάλας είναι 4 οκάδες
Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πληρώνουν ενα προς δέκα για καρύδια,αμύγδαλα,φρούτα,κουκούλια και κάναβη
Στο μούστο καταβάλουν 2 μέτρα στα 15.Ενα μέτρο αντιστοιχεί σε 40 κούζες,Η κούζα είναι 550 δράμια.Δυο μέτρα είναι ενα φόρτωμα
Για τον μούστο που μπαίνει στο βαρέλι πληρώνουν 2άσπρα φόρο σπιθαμής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου