Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η φάβα του χωριού, η οποία είναι η καλύτερη της Εύβοιας. Οικισμοί Καμπιά: Το χωριό είναι κτισμένο στην πλαγιά του Μέγα-Λόγγου και επάνω στο φαράγγι του Χάβου. Στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, θα γευτείτε τα νόστιμα ντόπια κρέατα και τη φημισμένη πέστροφα, παραγωγής του χωριού. Αγία Κυριακή: Μικρός οικισμός με πολύ παλιά σπίτια, κτισμένος κοντά στην ομώνυμη σπηλαιώδη εκκλησία. Σε πεντακόσια μέτρα ανατολικά της εκκλησίας, βρίσκεται εγκαταλειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών. Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι τουλάχιστον 300 ετών. Σκουντέρι: Κτηνοτροφικός χειμερινός οικισμός 4,5χλμ. νότια του χωριού. Ο οικισμός είναι κολλημένος με τον οικισμό Πύργος της κοινότητας Στενής. Στην περιοχή υπάρχει παλιός ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες, καθώς και παλιά λιοτρίβια. Ιστορικές τοποθεσίες Το αρχαίο υδραγωγείο στο φαράγγι του Χάβου: Τριακόσια μέτρα πριν την είσοδο του χωριού, δεξιά του δρόμου, βρίσκεται το αρχαίο υδραγωγείο. Πανηγύρια Στα Καμπιά του Αι Γιάννη στις 29-8. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καμπιώτες παλαιότερα αυτό ήταν το μεγάλο πανηγύρι και όχι της Αγίας Κυριακής. Επίσης του Αγίου Νικολάου 6-12.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Τα Καμπιά το 1474

 


Τα Καμπιά τα συναντάμε πρώτη φορά σαν ονομασία  το 1474 στην πρώτη τούρκικη απογραφή που έγινε  μετά την κατάκτηση της Εύβοιας απο τους τούρκους.Η άλωση της Χαλκίδας απο τον Μωάμεθ έδωσε τέλος στην ενετική κατοχή.Οι Έλληνες κάτοικοι απλώς άλλαξαν δυνάστη,Η πρώτη απογραφή και καταγραφή είναι πολύ λεπτομερής.Αναφέρονται όλα τα ονόματα των επικεφαλής οικογενειαρχών καθώς και η φορολογία σε κάθε είδος αναλυτικά.

Οικογένειες 14

Συνολικό φόρος 1107

Φόρος ιδιοκτησίας 359

Σιτάρι 10himl 200

Κριθάρι10himl140

Βαμβάκι 50 lindre 100

Πρόβατα 200     67

Κρασί 250




Τα Καμπιά τα ξαναβρίσκουμε στην απογραφή του 1530 και του 1570.Εκει αναφέρεται Kambiya k., Agrıboz kz. με  62 κατοίκους. 

Για την ακριβή θέση του χωριού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.Ήταν στο ίδιο σημείο που είναι και σήμερα; Ήταν η Σκαλίτσα;  στη σημερινή θέση ήταν μόνο τα μαντριά τους για το καλοκαίρι;Στην απογραφή του 1470 αναφέρονται 200 πρόβατα που αναλογούν σε 12 οικογένειες.

Η επόμενη αναφορά σε σχέση με το χωριό είναι ο οικισμός Αγία Τρίτη και οι οικισμοί στο Σκουντέρι.Η αναφορά αυτή είναι μετά το 1750 όταν ο μαύρος θάνατος είχε χτυπήσει πολύ σκληρά την περιοχή.Λίγο μεταγενέστερα έχει διασωθεί η ιστορία κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας πως ο Μεταξάς άλλαξε το επίθετό του σε Σαράπης στον Πύργο στο Σκουντέρι.

Η απογραφή αναφέρει επίσης παραγωγή σιταριού,κριθαριού, βαμβακιού και κρασιού. Αυτό σημαίνει καμπίσιες εκτάσεις.Η παραγωγή του βαμβακιού σημαίνει επίσης ότι εκτός απο τα μάλινα ρούχα που έφτιαχναν απο το μαλί των προβάτων έφτιαχναν και βαμβακερά ρούχα. 



Πως γινόταν η φορολογία 

Στάρι κριθάρι κεχρί βρώμη

Φακές κουκιά ρεβύθια φασόλια

Οι μουσουλμάνοι πληρώνουν δεκάτη

οι χριστιανοι 2 κιλά στα 15

Για το σύσπορο βαμβάκι δίνουν 2 στα 15 Το βάρος μιάς μπάλας είναι 4 οκάδες

Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πληρώνουν ενα προς δέκα για καρύδια,αμύγδαλα,φρούτα,κουκούλια και κάναβη

Στο μούστο καταβάλουν 2 μέτρα στα 15.Ενα μέτρο αντιστοιχεί σε 40 κούζες,Η κούζα είναι 550 δράμια.Δυο μέτρα είναι ενα φόρτωμα 

Για τον μούστο που μπαίνει στο βαρέλι πληρώνουν 2άσπρα φόρο σπιθαμής