Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η φάβα του χωριού, η οποία είναι η καλύτερη της Εύβοιας. Οικισμοί Καμπιά: Το χωριό είναι κτισμένο στην πλαγιά του Μέγα-Λόγγου και επάνω στο φαράγγι του Χάβου. Στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, θα γευτείτε τα νόστιμα ντόπια κρέατα και τη φημισμένη πέστροφα, παραγωγής του χωριού. Αγία Κυριακή: Μικρός οικισμός με πολύ παλιά σπίτια, κτισμένος κοντά στην ομώνυμη σπηλαιώδη εκκλησία. Σε πεντακόσια μέτρα ανατολικά της εκκλησίας, βρίσκεται εγκαταλειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών. Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι τουλάχιστον 300 ετών. Σκουντέρι: Κτηνοτροφικός χειμερινός οικισμός 4,5χλμ. νότια του χωριού. Ο οικισμός είναι κολλημένος με τον οικισμό Πύργος της κοινότητας Στενής. Στην περιοχή υπάρχει παλιός ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες, καθώς και παλιά λιοτρίβια. Ιστορικές τοποθεσίες Το αρχαίο υδραγωγείο στο φαράγγι του Χάβου: Τριακόσια μέτρα πριν την είσοδο του χωριού, δεξιά του δρόμου, βρίσκεται το αρχαίο υδραγωγείο. Πανηγύρια Στα Καμπιά του Αι Γιάννη στις 29-8. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καμπιώτες παλαιότερα αυτό ήταν το μεγάλο πανηγύρι και όχι της Αγίας Κυριακής. Επίσης του Αγίου Νικολάου 6-12.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

ΚΑΜΠΙΑ














Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η φάβα του χωριού, η οποία είναι η καλύτερη της Εύβοιας.
Οικισμοί
Καμπιά:
Το χωριό είναι κτισμένο στην πλαγιά του Μέγα-Λόγγου και επάνω στο φαράγγι του Χάβου. Στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, θα γευτείτε τα νόστιμα ντόπια κρέατα και τη φημισμένη πέστροφα, παραγωγής του χωριού.
Αγία Κυριακή:
Μικρός οικισμός με πολύ παλιά σπίτια, κτισμένος κοντά στην ομώνυμη σπηλαιώδη εκκλησία. Σε πεντακόσια μέτρα ανατολικά της εκκλησίας, βρίσκεται εγκαταλειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών. Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι τουλάχιστον 300 ετών.
Σκουντέρι:
Κτηνοτροφικός χειμερινός οικισμός 4,5χλμ. νότια του χωριού. Ο οικισμός είναι κολλημένος με τον οικισμό Πύργος της κοινότητας Στενής. Στην περιοχή υπάρχει παλιός ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες, καθώς και παλιά λιοτρίβια.
Ιστορικές τοποθεσίες
Το αρχαίο υδραγωγείο στο φαράγγι του Χάβου:
Τριακόσια μέτρα πριν την είσοδο του χωριού, δεξιά του δρόμου, βρίσκεται το αρχαίο υδραγωγείο.
Πανηγύρια
Στα Καμπιά του Αι Γιάννη στις 29-8. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καμπιώτες παλαιότερα αυτό ήταν το μεγάλο πανηγύρι και όχι της Αγίας Κυριακής. Επίσης του Αγίου Νικολάου 6-12.

Δεν υπάρχουν σχόλια: